EUX - GF - Erhvervsinformatik C Masterfag - Planer

Introduktion og information om faget

Indholdsbeskrivelse

Undervisningen i erhvervsinformatik C på EUX følger EUD-bekendtgørelsen. Dette er gældende for alle fag på C-niveau, som det er udspecificeret på Undervisningsministeriets hjemmeside.

1. Identitet og formål

1.1 Identitet

Eleverne i erhvervsuddannelserne skal rustes bedre til at imødegå de krav om digital kompetence, som de møder på arbejdsmarkedet og samtidig lære at forholde sig til den digitale udviklings særlige udfordringer.

Faget skal bidrage til elevernes eller lærlingenes digitale dannelse. Fagets indeholder konkret praktisk arbejde med at skabe digitale løsninger og giver kompetencer til at vurdere digitale teknologier og automatisering.

1.2 Formål

Faget skal give mulighed for, at eleverne eller lærlingene fra starten af uddannelsen kan erhverve sig viden, færdigheder og kompetencer inden for det digitale område.

I faget skal der arbejdes med koblinger mellem digitale teknologier og den enkelte uddannelses fagområde, og med det fokus skal faget medvirke til at styrke elevernes eller lærlingenes nysgerrighed og motivation for digitale teknologier.

Faget skal aktivere elevernes kendskab til digitale teknologier fra deres hverdag og sætte dette kendskab ind i en erhvervsfaglig kontekst, hvor de skal arbejde med kendte og nye teknologier, som kan anvendes på arbejdsmarkedet samt bidrage til elevernes eller lærlingenes dannelse. Faget skal give eleverne eller lærlingene kompetencer til at være værdiskabende medarbejdere og dygtige iværksættere i et samfund præget af stigende digitalisering og til at kunne agere som aktive og ansvarsbevidste borgere.

Faget har to fokusområder, dels det konkrete praktiske arbejde med at skabe og anvende digitale løsninger og det, der er forudsætningen herfor, og dels skal eleverne eller lærlingene opnå kompetencer til at kunne vurdere muligheder, potentialer og konsekvenser ved indførelse af digitale teknologier og automatisering.

Fagets mål og indhold skal lede frem til, at eleverne eller lærlingene opnår kompetencer til både at skabe digitale løsninger med anvendelse af eksempelvis robot- eller velfærdsteknologier, og kompetencer til at kunne tage stilling til den teknologiske udviklings indflydelse på menneske, job, erhverv og samfund.

Faget indeholder tre kompetenceområder:

– Digital myndiggørelse

Digital myndiggørelse omhandler kritisk, refleksiv og konstruktiv undersøgelse af betydningen af indførelse af digital teknologi og automatisering i de erhverv, som eleverne eller lærlingene uddanner sig til, herunder forståelse for sikkerhed, etik og konsekvenser ved digitale teknologier.

– Erhvervsrettet digital udvikling

Erhvervsrettet digital udvikling omhandler konkret praktisk arbejde, som leder frem mod udvikling eller redesign af digitale artefakter, herunder tilrettelæggelse og gennemførelse af iterative designprocesser samt modifikation og videreudvikling af digitale artefakter med relevans i en erhvervsfaglig kontekst.

– Teknologisk handleevne og computationel tankegang

Teknologisk handleevne og computationel tankegang omhandler anvendelse af grundlæggende viden om netværk, forståelse af algoritmiske forskrifter, programmering, logisk og algoritmisk tænkning, abstraktion og mønstergenkendelse, datamodellering samt test og afprøvning.

”Digitalt artefakt” og ”digital teknologi”

I formuleringen af fagets mål og indhold anvendes begreberne ‘digitalt artefakt’ og ‘digital teknologi’. Digital teknologi kan anvendes til udvikling af digitale artefakter. Et digitalt artefakt betegner en applikation eller ‘device’, som er tilvejebragt med henblik på at opfylde et særligt formål. Dermed indeholder et artefakt en særlig intentionalitet i dets brug og virke modsat den digitale teknologi.

Gennem analyse af digitale artefakter opnås forståelse af den teknologi, der ligger bag og dennes potentialer - med andre ord: gør teknologien det, som vi ønsker, den skal gøre, og hvilke andre anvendelsesmuligheder kan man forestille sig, teknologien rummer?

 

Niveau og periode
Niveau C, GF1
Omfang
69 lektioner à 45 min.
Litteratur
Vi anvender i-bogen Erhvervsinformatik til EUD/EUX af Jesper Buch m.fl. fra forlaget systime som grundbog.
Særlige fokuspunkter
Den digitale udvikling
Sikkerhed og adfærd
Digitale artefakter
Designudvikling
Programmering
Netværksarkitektur
Data
Databaser
Væsentligste arbejdsformer
Undervisningen organiseres omkring temaer og projekter med erhvervsfaglig relevans for den enkelte uddannelsesretning, hvor kernestof og supplerende stof skal dækkes gennem indholdet. Den erhvervsfaglige toning skal sikre, at eleverne eller lærlingene oplever faget som vedkommende og direkte anvendeligt i faglige sammenhænge, og undervisningen tilrettelægges således, at alle elever eller lærlinge bliver så dygtige som de kan i undervisningsforløbet.
Evaluering
Evaluering

Løbende evaluering

Både undervisningen og elevens eller lærlingens udbytte heraf evalueres løbende. Evalueringens formål er at understøtte progressionen i den enkelte elevs eller lærlings læring og skal sikre, at eleverne eller lærlingene reflekterer over deres faglige udvikling i sammenhæng med faget og erhvervsuddannelsen som helhed.

Afsluttende standpunktsbedømmelse

Når eleven eller lærlingen har afsluttet undervisningen, afgives en standpunktskarakter, der udtrykker elevens eller lærlingens aktuelle standpunkt. Eleven eller lærlingen bedømmes i forhold til fagets mål, og karakteren gives på baggrund af elevens eller lærlingens dokumentation og øvrige præstationer og munder ud i en samlet vurdering af elevens eller lærlingens kompetencer i faget.
Eksamen

5.3. Afsluttende prøve

På TEC EUX har vi valgt at afholde eksamen ud fra prøveform b.

Der afholdes en individuel, mundtlig prøve. Eleven fremlægger udvalgte dele af sin præsentationsportfolio. Efterfølgende er der en dialog mellem elev eller lærling og eksaminator, hvor fagets tre kompetenceområder dækkes bredt. Eksaminationen varer ca. 30 min. inklusiv votering.

Eksaminationsgrundlaget er elevens medbragte præsentationsportfolio.

Bedømmelsesgrundlaget er elevens mundtlige præsentation af sin præsentationsportfolio samt den efterfølgende dialog med eksaminator.

 

Digital myndiggørelse:

  • Rapporter eller noter med analyser af digitale artefakter fra elevens erhverv
  • Overvejelser om sikkerhed og adfærd i arbejdet med data i en erhvervsfaglig sammenhæng
  • Overvejelser om konsekvenser, muligheder og potentialer ved automatisering og brancherelaterede ekspertsystemer

Erhvervsrettet digital udvikling

  • Dokumenter eller videoer, der viser elevens innovations- og designproces
  • Undersøgelser af brugergrupper og brugertest
  • Skitser, mock-ups, prototyper

Teknologisk handleevne og computationel tankegang

  • Pseudokoder eller flowcharts
  • Programstumper i tekst- eller blokprogrammering eller billeder heraf


Bedømmelseskriterier

Bedømmelsen er en vurdering af, i hvilken grad eleven eller lærlingen opfylder de faglige mål. Ved bedømmelsen lægges især vægt på, at eleven:
- diskuterer og udtrykker sig klart og præcist i et korrekt fagligt sprog
- reflekterer kritisk og konstruktivt over erhvervsfaglige og samfundsmæssige problemstillinger ved digitale teknologier og automatisering
- argumenterer for eget redesign af et digitalt artefakt ved blandt andet anvendelse af brugertest m.m.
- reflekterer over anvendte design- og udviklingsmetoder
- anvender og udviser forståelse for brug af data i erhvervsfaglige sammenhænge
- udviser forståelse for potentialer og risici ved programmering i forhold til elevens branche og uddannelse

Karakteren 02:

Du forsøger at deltage i timerne og stiller spørgsmål til det, du ikke forstår. Du svarer sjældent og ofte forkert.
- Du er med i arbejde med øvelser, opgaver og fremstilling af produkter.
- Din teoretiske forståelse, dine analyser og dine perspektiveringer er overfladiske.
- Du forsøger at besvare opgaver og dokumenterer dette i din portfolio, men er usikker både hvad angår teori og fagsprog.
 

Karakteren 12:

- Du diskuterer og udtrykker sig klart og præcist i et korrekt fagligt sprog
- Du reflekterer kritisk og konstruktivt over erhvervsfaglige og samfundsmæssige problemstillinger ved digitale teknologier og automatisering
- Du argumenterer for eget redesign af et digitalt artefakt ved blandt andet anvendelse af brugertest m.m.
- Du reflekterer over anvendte design- og udviklingsmetoder
- Du anvender og udviser forståelse for brug af data i erhvervsfaglige sammenhænge
- Du udviser forståelse for potentialer og risici ved programmering i forhold til elevens branche og uddannelse

 

Digital myndiggørelse

Litteratur
Erhvervsinformatik til EUD/EUX, Systime
Kap. 1, 2 og 3

Erhvervsrettet digital udvikling

Litteratur
Erhvervsinformatik til EUD/EUX, Systime.
Kap.4

Teknologisk handleevne og computationel tankegang

Litteratur
Erhvervsinformatik til EUD/EUX, Systime
Kap. 5,6,7 og 8

Supplerende materialer